Забележителности

Местноста Рупите и Св. Петка

Рупите

е село, което е разположено в подножието на хълма Кожух. Преди стотици години Кожух е бил вулкан. Чудотворните земи са резултат от изригването на този вулкан. Известна е с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на България. Тук се намират целебни минерални извори и басейни. Има и орнитологична станция, занимаваща се с движението на мигриращите птици. За това късче земя прочутата българска пророчица баба Ванга казваше, че е наситено с особена енергия.

Местността Рупите, заедно с храм-паметник „Света Петка Българска“, е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

 Света Петка Българска (Рупите)

„Света Петка Българска“ е храм в местността Рупите край едноименното българското село в община Петрич, Област Благоевград.

Построен е през 1994 година по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов и изписан от художника Светлин Русев.

Главен ктитор на храма е българската ясновидка пророчица Ванга, живяла последните 20 години от своя живот в това село. Строежът е финасиран основно с нейни средства.

Ванга умира на 11 август 1996 в София и е погребана при „нейната църква“. Храмът „Света Петка Българска“ и местността Рупите от 2003 г. са сред 100-те национални туристически обекти.

Хераклея Синтика, Рупите

Античен град в днешна Югозападна България, руйните на които са разположени в землището на село Рупите, община Петрич (върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух). В древносста градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидит.

Мелник

Мелник – град музей, град история, най-малкото градче в България. Влизаш в града и сякаж попадаш в миналото – живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища и каруци извозващи бъчви с вино. Времето тук е като спряло. Това е едно тихо и спокойно градче, но обслужването е на европейско ниво. Кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ни предлага днес Мелник.

 

Роженски манастир

Днес Роженският манастир работи и е включен в стотици национални туристически обекти  в България.

Според структурата  манастирът  прилича на средновековна крепост. Вход във вътрешния двор е арка с масивни дървени врати. В двора се отглежда грозде, по средата има църква, а на периметра има три яруса, жилище с галерии, килии на монаси и манастирска трапеза. Самите яруси и подът са от дърво и, макар че са стари, са добре запазени. Църквата Рождество Богородично е доста стара, вероятно построена през XVI век. В малкият черковен параклис има дърворезбен иконостас, който представлява особена художествена стойност.

Близо до манастира  се намира гробът на националния герой на България – Яне Сандански. Четата на Сандански смело се сражава срещу турските сили по време на Балканската война и играе  важна роля в освобождението на България. Върху надгробната мраморна плоча са написани  думите на Яне Сандански: „Да живееш, значи да се бориш. Робът — за свобода, а свободният — за съвършенство.“

Самуилова крепост

Национален парк-музей „Самуилова крепост“ тържествено е открит на 23 октомври 1982 година. Останките от средновековното укрепление и селище са консервирани, а района около него е благоустроен. От паркинга до международния път Петрич — ГКПП „Златарево“ към парка-музей покрай брега на реката води красива алея. Тя минава по пешеходен мост и се отправя към подножието на хълма.

Отдалеч се вижда величествената бронзовата фигура на цар Самуил в цял ръст и четирите бетонни пилона изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула. Автор на паметника е професор Борис Гондов. Крепостта е важен туристически обект в югозападна България. От 2003 година тя е включена в списъка от 100 национални туристически обекта на БТС.